Trecerea de la “apartamentul meu” la “al nostru”

Pe scurt, ne-am mutat împreună! Prietenul meu și cu mine, într-un apartament de două camere și 54 de metri pătrați, lângă parcul Tineretului. O fi mult, o fi puțin, we made it work și asta contează! Bugetul a fost unul cât mai restrâns, pentru că, nu-i așa, oricine poate face cu bani mulți.

Așa că, vara trecută am avut un scop: transformarea unui apartament de burlaciță neintenționat eclectic – cu elemente rămase de la foștii proprietari sau acumulate pe parcurs, dar fără o gândire cap-coadă – într-un acasă pentru amândoi. De această dată am urmat un concept foarte practic, ne-am inspirat din stilul nordic contemporan și ne-am bazat pe ideea do it yourself, all the way chiar. 

Pentru început am realizat un plan 2 și 3D, în care am introdus toate modificările gândite în prealabil și apoi ne-am pus pe treabă. Un sfat prietenesc: să nu te aștepți nicio secundă ca șantierul de acasă să țină cât ți-a spus meșterul, ai aproximat citind pe internet sau ai auzit din vecini și nici să coste fix cât ai calculat la început. La noi 3 săptămâni s-au transformat în 3 luni, am ajuns să văruim singuri și am depășit bugetul cu 20%.

Ne-am dorit să umplem formele demodate găsite dinainte în peretele ce desparte bucătăria de living, să coborâm nivelul blatului pentru a realiza nu doar un bar, ci și un loc potrivit pentru un dining de 4 persoane. Am continuat cu schimbarea blatului moștenit, mare și roșiatic, care mă scotea din sărite (sigur știi cum e să ai măcar un element de care îți dorești mult să scapi) și am vopsit jucăuș picioarele scaunelor. Bucătăria cu electrocasnice cromate, a fost, la rândul ei, accesorizată cu soluții noi de depozitare, la vedere sau ascunse în dulapuri.

Mi-am dorit un perete accent, mat, care a schimbat întregul feeling al casei, nu doar al livingului. Îl vezi de la intrare și îl simți când te apropii, esti hipnotizat de combinația ușor rece (dar atât de plăcută vizual) de albastru și gri, încât simți nevoia s-o atingi. Pe post de tablou, coarnele de ren, care îmi sunt tare dragi, au întregit atmosfera nordică. 

Fundalul fiind gata, am adus în scenă actorii principali: piesele de mobilier existente, dar și noul birou, al cărui blat a fost finisat și lăcuit chiar de noi. Picioarele albe și corpul de depozitare al calculatorului au fost găsite la IKEA, iar cele două scaune ne ajută să lucrăm împreună. Aproape în fiecare zi zâmbesc când aud cât de încântat e prietenul meu de biroul lui. E incredibil când piesele de mobilier din casă spun o poveste.

Din motive de spațiu am ales să păstrăm televizorul și comoda tv în același loc ca înainte, așa că am mutat canapeaua sub fereastră și am cumpărat draperii blackout, pentru a evita reflexia luminii în ecran. Când am ajuns la alegerea măsuței de cafea ne-am dorit ceva altfel și am ales să “salvăm” o ladă militară pentru muniție din ’76, în care acum depozităm vinuri, din păcate nu la fel de vechi. 

Livingul ca livingul, dar pentru a ușura traiul în doi aveam nevoie și de un al doilea dulap, pe care l-am adaptat mobilierului existent, cu vopsea și mânere, un hanger suplimentar pentru haine și o a doua noptieră, mai masculină. În dormitor am optat pentru realizarea colțurilor tematice, în detrimentul unui tablou centrat deasupra patului, care ar fi monopolizat întregul spațiu. 

Extrem de utilă s-a dovedit a fi și extensia cuierului din hol, realizată tot de noi doi, prin completarea plăcii inițiale de pal cu o a doua identică, pe care am fixat ulterior polițe din aluminiu, inclusiv pentru pantofi. În completarea cuierului, dulapul din hol găzduiește colecția noastră de sticle Absolut, la care lucrăm de ani buni. 🙂  Să afișezi hobby-urile într-un mod creativ e poate cel mai bun mod de a decora o casă.

Întreaga reamenajare a durat aproximativ 3 luni, on and off, și a costat aproape 2000 de euro. Noi credem că efortul a meritat cu prisosință și ne bucurăm de tot ce am realizat și învățat de-a lungul procesului.

Vezi întreaga galerie foto Cristian Butuc Photography: aici

2018-10-13T09:07:31+00:00

About the Author:

Leave A Comment