Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat aneius.

Cum să personalizezi mici piese de mobilier: băncuța din lemn

Cum să personalizezi mici piese de mobilier: băncuța din lemn

Pentru că e vară m-am gândit că e momentul oportun să încep o rubrică de articole do it yourself, numită Cum să, pentru cei pasionați de lucrul cu mâinile, dar, mai ales, pentru cei care nu știu câte pot face dacă doar își propun. 🙂

O să încep cu ceva drăgut și ușor ca grad de dificultate, unde nu trebuie să ai mari abilități de maker sau experiență ca să-ți iasă bine din prima: personalizarea unei băncuțe din lemn cu spațiu de depozitare, găsită la IKEA. Când am văzut-o, prietenul meu și cu mine, ne-am gândit că se va încadra bine ca piesă de mobilier cu rol esențial în noua amenajare a balconului, de care urma să ne apucăm în scurt timp.

Din start ne-am găsit să profităm la maximum de cele două utilități ale ei: cea de culcuș pentru a te bucura de puțin aer proaspăt (cât de proaspăt poate fi în București), de o carte sau o limonadă și cea de depozitare, întrucât niciodată nu poți avea suficient loc pentru toate care se strâng de-a lungul vieții, ținând totuși cont și de conceptul amenajării per ansamblu.

Pentru a fi un spațiu de depozitare util pe balcon, într-un loc expus prafului și razelor solare, aveam nevoie să izolăm cumva interiorul băncuței, iar cea mai la îndemână soluție pentru noi a fost să-l îmbrăcăm în material textil.

Primul pas pentru a tapița a fost să adunăm temeinic uneltele care ne trebuiau: ruletă, foarfecă, capsator și materialul cu pricina (putea fi orice pânză, dar noi am reciclat resturi de materiale de la niste draperii) off white și turcoaz, în ton cu cromatica deja stabilită.

Apoi, ne-am apucat să măsurăm fiecare latură, lungime x lățime și am adăugat câte un centimetru în fiecare parte pentru tivul marginilor, care urma să fie ascuns. E ca la draperii și perdele, calculezi o marjă înainte să tai ca să nu plângi după. 🙂

Odată așezat materialul pe poziție, cu colțurile aranjate și tivul întors în interior, ne-am apucat să capsăm. Dacă e prima dată când capsezi materiale între ele, cum a fost la mine, s-ar putea să realizezi că te-ai entuziasmat cam tare, că ești obsesiv-compulsiv și că ai folosit cam multe capse pe centimetru pătrat, dar nu toate au intrat perfect atât în materialul textil, cât și în lemn. Nicio problemă, următorul pas este să iei fiecare capsă la ciocan și să te asiguri că este bine înfiptă pe poziția ei. Și apoi? Apoi repeți, pentru toate celelalte laturi, același procedeu ținând cont că poți roti și întoarce obiectul pe toate părțile pentru a avea o poziție mai bună de lucru și o mână mai fermă când mânuiești capsatorul.

În cazul nostru, laturile le-am gândit off white, cât mai neutre din exterior, iar baza și capacul turcoaz. Ai grijă mereu să te asiguri că ai acoperit și izolat corespunzător orice legătură cu exteriorul, că ai “ocolit” elementele de funcționalitate, de exemplu, picioarele lădiței sau căpriorii de fixare ai capacului, că ai lucrat fără grabă și cu drag.

Iată cum arăta la final interiorul băncuței noastre gata să-și primească noii “locatari”, gențile de voiaj de weekend sau alte textile voluminoase precum pilota de iarnă! A mai fost nevoie doar de câteva perne de la H&M Home, potrivite cromatic, cu pattern din aceeași poveste, pentru a o integra în designul noii amenajări.
Așa că, în loc să te plictisești într-o după-amiază de vară cu 250 de lei în buzunar (cu tot cu băncuță), poți personaliza un obiect de care să te bucuri pe viitor și, în același timp, poți câștiga încredere în tine. N-ai vrea să încerci să do it yourself? 😉 

Sursă foto: Postcard Projects

 

No Comments
Post a Comment

Postcard Projects