Cum să renovezi singur balconul în 3 zile
Continui seria de articole Cum să cu un proiect de o mai mare anvergură, dar și un impact pe măsură: renovarea balconului. Și nu oricum, ci în 3 zile, cu un buget de 1100 lei.
Balconul nostru avea mare nevoie de puțină dragoste…glumesc, puțin mai multă, ținând cont că de aproape 7 ani de când m-am mutat nu i-a venit niciodată rândul, nici măcar atunci când am făcut trecerea de la apartamentul meu la al nostru, despre care v-am povestit deja. Nu numai că trebuia regândită o zonă de depozitare adecvată nevoilor noastre, dar se jupuia tencuiala, era mucegai, se strânsese praf, ici colo câte o gâză moartă, una peste alta o combinație nefericită, și atunci ne-am hotărât să-l renovăm cu totul, în doi, și să-i dăm un stil ușor oriental, pe sufletul nostru. 🙂
Pentru început ne-am apucat să măsurăm, să facem un mic releveu, să ne alegem finisajele și paleta cromatică pe care să le folosim în renovarea balconului. Știam că vom face totul singuri, într-o marjă de timp relativ scurtă, așa că am ales varianta mai ușoară, mai la îndemână și în buget: vopsea lavabilă și linoleum. Apoi am gândit un calendar cu acțiuni pe zile și ne-am apucat de treabă.
Ziua 1
În amenajări, ca și în viață, e mult până te apuci propriu-zis să faci primul pas. Pentru a ne putea concentra pe balcon, trebuia întâi să eliberăm tot, să facem ordine și disciplină în haos, așa că am făcut rapid o selecție cu ce dăm/ce păstrăm și le-am așezat în mijlocul livingului. Cât m-am bucurat, la final, când am redescoperit livingul, după ce au plecat toate lucrurile înapoi în balcon! :))
Apoi ne-am apucat de rașchetat pereții cu șpaclu și burete abraziv pentru nivelare, de dat cu soluție antimucegai pentru a curăța orice urmă de fungi, și apoi de chituit, orice denivelare sau gaură creată în timpul rașchetării, cu chit de perete. Odată uscat chitul, am spălat pereții cu amorsă antimucegai și am plecat în căutarea unui dulap industrial pe care să-l personalizăm după nevoile noastre.
Ziua 2
Cadrul fiind pregătit am venit cu primul strat de vopsea lavabilă antimucegai, albă, pentru a igieniza și a uniformiza baza viitoarei culori. Odată uscat acest prim strat, îți poți alege o culoare cu care să continui, noi am combinat o vopsea mai veche, albastă-gri, folosită în amenajarea livingului nostru nordic, cu albul antimucegai rămas și ne-am continuat zugrăvitul. Am dat culoare și personalitate pereților exteriori în două straturi, ținând cont bineînțeles de pauzele necesare pentru uscare. În paralel, am preparat un mortar cu care am nivelat pervazul și l-am lăsat și pe el la uscat.
Toate bune și frumoase până a început ploaia, care a durat și a durat, câteva zile bune. Din păcate pentru noi, renovarea a trebuit să fie pusă on hold, întrucât balconul nostru nu era etanșizat corespunzător, a intrat apă pe la îmbinări și am hotărât să așteptăm să se usuce bine de tot pereții și șapa de beton, pentru a nu face lucrurile prost și pe grabă, cum se întâmplă adesea cu doreii de la noi. Partea bună a fost că, atunci când s-a reîntos soarele și s-a uscat de tot balconul, am știut care este sursa problemelor, așa că am baricadat tot perimetrul balconului cu silicon, pe care l-am lasat la uscat 24 de ore și peste care am venit cu o bandă izolantă pe bază de smoală, fixată prin încălzire cu foehn industrial. Noi am avut ghinion, dar dacă ai un spațiu etanș, fără probleme de funcționalitate, fără infiltrații sau mucegai în structură, poți trece lejer la următorii pași, chiar dacă afară plouă. 🙂
Ziua 3
Ultima zi a început cu un nou strat de vopsea colorată, al treilea și ultimul; nu e musai, dar eu am considerat că era necesar. Apoi am pus linoleumul pe poziție, am decupat surplusul cu un cutter și l-am lipit cu un adeziv special pentru el, de la Bizon. Următorul pas a fost să fixăm plintele cu Montage Fix, tăiate dinainte pe dimensiunile necesare, glaful, precum și să creem niște mini-glafuri sub ferestre din resturile de linoleum tăiat. Nimic nu se pierde, totul se refolosește! 😉
Dintr-odată era alt balcon: colorat, curat, igienizat, spațios, dar încă nefinalizat. Momentul perfect să aducem în scenă actorii principali ai noului design de interior: băncuța de lemn, noul storage space (cadru metalic + polițe + placaj + draperie) gândit și realizat conform nevoilor noastre reale, mici decorațiuni, tematic orientale, și cele mai cute luminițe cu încărcare solară.
Acum, când mă gândesc la balconul nostru, îmi vine în minte un singur gând: summer spot. Acel locșor primitor în care să regăsești și să te bucuri de vară. 🙂
Vezi întreaga galerie foto Postcard Projects: aici.
No Comments