Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat aneius.

Maison & Objet Paris și trendurile din 2018

Maison & Objet Paris și trendurile din 2018

Pentru mine, M&O Paris 2018 a fost al doilea Disneyland, cel mai minunat loc din lume, unde nimic rău sau urât nu există. 🙂

Imaginează-ți raiul designerilor de interior cu canapele în care te afunzi ca într-un norișor de puf sau sofale cu design luxuriant, birouri și mese din lemn masiv, finisate încât să simți nervurile și viața copacului din care provin, țesături moi din cașmir, lână, bumbac sau classy din piele și blană naturală, corpuri de iluminat spectaculoase, care ar putea transforma orice spațiu într-un lobby imperial, amenajări vii, eclectice, cozy, elegante sau contemporane pline de personalitate, culoare, mesaje îndrăznețe și decorațiuni care întregesc povestea fiecărui stand în parte. 3000 de expozanți din lumea largă ar fi putut copleși ușor orice entuziast, dar am învățat că ochiul meu poate capta multe nuanțe și detalii simultan, poate aprofunda nefirescul și se poate minuna constant de îmbinarea simfonică dintre vizual, auditiv și olfactiv.

Am plecat de la MOM plină de entuziasm și energie pozitivă, gândindu-mă la trendurile observate și cum să le abordez în proiectele viitoare:

Culori bold&beautiful

Accentul în acest an este pe culori pline ca fundal, culori vii, care transmit un mesaj îndrăzneț, culori tari și reci, în marea lor majoritate, culori care spun cu voce tare o poveste. Un fundal perfect pentru orice amenajare glamour, dar și pentru proiecte mai mici, dar cu personalitate.

Tapet eclectic, cu motive vegetale exotice

Repetă după mine: tapet, tapet, tapet! Dar, să ne înțelegem, nu orice tapet, nu oriunde și, mai ales, nu oricum. Nu tapet clasic cu fleur-de-lis, nu dungi, nu buline, nu uni, ca să nu pomenesc de culori șterse sau alegeri sigure de genul bej/maron – niciodată. 🙂 Poate vrei, în schimb, să aduci un pic de căldură amazoniană la tine acasă sau poate te inspiră să lucrezi într-un birou cu flori acvatice sau ananași, bananieri sau maimuțe din Bermuda.

Peretele de oglinzi

Este un accent wow ce poate fi folosit practic în orice spațiu, fie el perete înalt de 3 metri sau peste (Doamne ajută! 🙂 ), fie o cameră normală dintr-un apartament comunist. Important este însă modul de a implementa trendul: în primul rând oglinzile pot fi multe ca număr și de diferite feluri doar când vorbim de un spațiu larg și neîncărcat, în cazul spațiilor mici ochiul obosește mult mai puțin dacă se abate asupra aceluiaș gen de oglindă, care se repetă de câteva (nu foarte multe) ori, în așa fel încât peretele să poată totuși respira.

 

Corpuri de iluminat de inspirație orientală, de obicei în mănunchi

Ce poate fi mai de efect ca un pendul oriental? Exact, mai multe puse împreună, care emană o lumină caldă. Și nu, nu e nevoie ca întreaga cameră să vină din Orient, ele vor fi singurul element misterios, de la care nu-ți vei putea lua ochii.

Linoleum is back to stay

Se repetă pattern-urile consacrate din ultimii doi-trei ani la nivel de gresie și faianță, dar de această dată fără complicații, praf sau mare șantier. Poate fi folosit în baie sau bucătărie, pe jos sau pe pereți, fiind rezistent la apă și umezeală.

Formele animale

Cred că sunt deja cunoscute capetele de cerbi/reni, din lemn, metal, plastic, dar trendul de anul acesta include și animale împăiate, în mărime naturală sau oi din lemn și blană sintetică, care se găseau practic peste tot. Eu cu siguranță nu încurajez achiziționarea unei zebre naturale, mai ales când există atâtea alternative eco, dar pentru excentrici stilul eclectic autentic rămâne întotdeauna o soluție.

Motive etnice africane

Nu pot spune că motivele etnice în general sunt o noutate, ci mai degrabă că rămân în continuare. Dacă până acum le-am găsim mai ales în designul nordic foarte răspândit de câțiva ani încoace, în 2018 stilul boem cu influențe africane sau cel tematic etnic african câștigă cu siguranță teren. În ceea ce privește culorile însă, elementele folosite nu sunt atât de vii precum cele de proveniență originală, ci mai degrebă în nuanțe pământii, calde, care se pot camufla cu ușurință în designul contemporan.

Gotta love wood

Cu siguranță lemnul nu este un trend nou, dar anul acesta folosirea sa responsabilă este un fenomen în continuă creștere. Totodată, mediul său de proveniență, care acum este reliefat cât mai evident, îi dă o conotație aparte, o istorie și o poveste cu care taburetul, masa, biroul, biblioteca sau oricare dintre piesele de mobilier vine la pachet. Am văzut chiar corpuri de iluminat din bucăți de lemn recuperate din mare, în stare aproape brută, sau băncuțe tăiate chiar pe forma organică a tulpinei, am găsit lemn exotic ca finisaj premium în designul de obiect și mi s-a rupt sufletul când într-o zonă de mâncat lumea își freca coatele de o minunăție de trunchi masiv de stejar transformat într-o masă mare de dining.

Greenery

Deși a fost culoarea anului 2017, trendul verde continuă în mare forță și anul acesta. De la tapetul tropical cu bananieri și ananași, la pereții de muschi sau cactușii trendy așezați lângă canapea, de la draperiile verde smarald, la frunze măiestuoase de palmieri sau ferigi preistorice așezate în vază, toate inspiră natură, viață, meditație.

Auriul cel de toate zilele

Biblioteci aurii, măsuțe de cafea aurii cu sticlă, rame de oglinzi și decorațiuni aurii, toate foarte stylish, foarte hip, foarte Great Gatsby anii ’20, în toate îți puteai vedea reflecția și pe toate le-aș fi luat acasă, dacă aș fi avut un conac de renovat, desigur. 🙂 Nu că n-ar da bine și într-un apartament, dar eu de exemplu, am accente de cupru în casă și v-aș sugera să nu le combinați, măcar în aceeași încăpere. Culoare a regilor, auriul se întoarce mai pe înțelesul tuturor în 2018 și trebuie să-l folosim cu seriozitate și prudență, dar și cu mult drag.

În loc de încheiere vă las cu filmulețul meu despre le fabuleaux Maison&Objet Paris, ediția din ianuarie 2018. 😉

 

Vezi toată galeria foto Postcard Projects: aici

Postcard Projects