Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat aneius.

Primul bar nu se uită niciodată: Snakes and Wizards

Primul bar nu se uită niciodată: Snakes and Wizards

Era caniculă în București, iar eu eram în focurile reamenajării apartamentului de două camere, când m-am întâlnit prima dată cu Bogdan. Încă de la început mi-a povestit despre marea lui pasiune pentru foosball, și cea adiacentă pentru boardgames, despre cum vede un loc magic cu poțiuni&rețete noi de cocktailuri și cum și-ar dori ca întreg localul să aibă la bază un timeline – o mașină a timpului al cărei fir roșu să fie istoria fotbalului de masă, de la începuturile ei până în prezent. Nici nu am realizat când au trecut două-trei ore printre idei creative care mai de care mai îndrăznețe și cum, dintr-odată, se conturau odată cu barul de 116 metri pătrați și două vise, al meu de a amenaja un loc public și al lui de a crea un spațiu în care pasiunile au loc de joacă.

Am început prin a decide conceptul fiecărui spațiu urmând îndeaproape timeline-ul prestabilit. Designul fiecărei camere este unic, tematic și personalizat până în cele mai mici detalii. Astfel, turul barului se deschide cu camera clasică, care evocă începuturile fotbalului de masă, în Franța anilor 1920-1930. Mobilierul este Ludovic al XV-lea, refăcut și retapițat ulterior. Cele trei măsuțe au fost găsite, după multe căutări, la o expoziție de antichități, iar masa de foosball urmează îndeaproape liniile primei mese create de Lucien Rosengard. Cu toate astea, eu consider că, în camera clasică, cum am numit-o pe parcurs, cel mai de efect este tabloul așezat deasupra sofalei, găsit chiar în timpul amenajării și care ne face cunoștință cu foștii proprietari ai casei de acum 80 de ani. Tare, nu?

Urmează camera pop art, specifică foosball-ului din anii ’70, cu mobilier de inspirație Eames, care marchează în același timp și răspândirea jocurilor de societate, a celor de tip arcade și apariția supereroilor. Cum acest loc a fost gândit pentru seri de boardgames, decorațiunile sunt și ele parte din aceeași poveste și au fost concepute în întregime de noi. Iar, dacă ai vreodată întrebări referitoare la vreun joc anume, Bogdan și colegii lui sunt mereu acolo pentru a da o mână de ajutor, așa că apelează cu încredere.

Timeline-ul se încheie cu zona de joacă, mai exact, camera cu mese de fotbal. Cum era de așteptat, toate decorațiunile vorbesc despre pasiunea pentru acest sport, anii de campionate din spate, cupele și medaliile câștigate de-a lungul a 10 ani de zile. Mesele au fost alese de Bogdan, unic importator în România pentru brandurile Bonzini și Roberto Sport, iar corpurile de iluminat au fost create de Panda Panda din tije, jucători și piese reciclate. Dacă esti dornic să înveți sau deja profesionist, acum ai cu siguranță cel mai cool loc din oraș unde te poți bucura de foosball!

Cum ar fi ca zona barului, cea cu care dai nas în nas încă de la intrare, să fie cu totul altceva: cu vrăji pe tavan și licori magice în pahare, baghetele folosite de Harry Potter&co. la Hogwards, cu un ou de dragon pitit intenționat printre sticle, cu bușteni de lemn autentici, terarii și binecunoscuta mătură de vrăjitoare care zboară în noapte? Așa ne-am gândit când am ales să întrerupem timeline-ul pentru o pauză de fantasy care să te introducă în atmosfera de poveste încă de la început. Am trișat un pic, recunosc! 🙂

Drumul spre toalete este un walk of fame cu cei mai buni jucători din lumea foosball-ului, dar și cei mai prestigioși designeri de boardgames. Iar, dacă ești curios cum au ajuns acolo, îți recomand să citești cu atenție tabloul din dreptul fiecărei steluțe.

În momentul în care eu am intervenit în proiect, culorile pereților existau deja (și a trebuit să mă pliez creativ în jurul lor), dar și băile erau în mare parte finisate. Așadar, am încercat să aduc puțină culoare unui decor inițial neutru, printr-un tapet cu cărți, prezent atât în baia de fete, cât și în cea de băieți și apoi să intervin cu tablouri tematice Alice in Wonderland, respectiv Sherlock Holmes. De asemenea, accesoriile sunt aurii versus negre și au designul adaptat temei.

Cu puțină magie și multă încăpățânare, 7 luni de zile au zburat văzând cu ochii și am reușit să transformăm parterul casei de pe Ilarie Chendi 5 într-un bar cozy, în care să te simți comfortabil de cum intri pe ușă și unde-ți propui să revii curând pentru un nou cocktail Mother of Dragons sau un joc misterios, care ți-a făcut cu ochiul de pe pervaz.

Pe lângă cei amințiți mai sus, vreau să mulțumesc și altor oameni implicați (deveniți între timp prieteni), fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil: Bogdan Cernat, Cristi Butuc, Eugen Dumitrescu și Andreea Buican.

 

Vezi întreaga galerie foto Cristian Butuc Photography și Snakes&Wizzards: aici

 

No Comments
Post a Comment

Postcard Projects