De ce ai nevoie de un designer de interior?
Sigur ți s-a întâmplat să vrei să faci ceva și să nu știi de unde să începi. Sau, mergând la cumpărături, te-ai îndrăgostit de un fotoliu, un covor sau de niște draperii pe care le-ai adus acasă și abia atunci ai realizat că nu se potrivesc cu nimic din ce exista inițial. Te lovești mereu prin casă de aceleași lucruri și de fiecare dată îți propui să le găsești un loc al lor, dar nu-ți iese? Poate te-ai plictisit de vechea bucătărie, care a adunat de toate pentru toți, sărăcuța, și nu mai este funcțională. Poate că, surpriză, vine primul bebe!
Pentru toate aceste momente din viață și, nu numai, există designerul de interior. Apelează cu încredere și te va sfătui ca pe un prieten.
Iată cele mai importante 9 motive pentru care ai nevoie de un designer de interior:
1. Un concept integrat, funcțional și creativ, al tău și numai al tău
Primul și poate cel mai important motiv pentru care ai nevoie să apelezi la un designer de interior este stabilirea conceptului integrat de la care pleacă toate, a temei de amenajare, acel fir roșu care se va regăsi în mood-ul spațiului respectiv, în mixul pieselor de mobilier cu elementele de decor, practic în tot set-up-ul și care ție personal, beneficiarule, îți va fi atât de comfortabil și cunoscut încât îl vei putea numi cu ușurință acasă. Într-o amenajare este important ca totul să se lege cursiv, ansamblul tuturor elementelor să se armoniezeze, să rezulte un spațiu funcțional, adaptat cerințelor, care arată grozav, precum piesele unui joc Lego.
2. Spațiul care să te reprezinte întru totul
Vrei să integrezi lada de zestre a bunicii în livingul tău nou și contemporan, dar nu știi cum? Un designer te va convinge, printr-un moodboard sau o randare, că orice se poate, chiar și integrarea obiectelor și a pieselor de mobilier din alt secol, și va fi chiar entuziasmat de provocare. Astfel, tu iți păstrezi amintirile vii, integrate într-un decor ales de tine, nu impus de circumstanțe.
3. Decorațiunile tale cu poveste
Ai suveniruri din vacanță sau fotografii de familie pe care vrei să le afișezi printr-un concept creativ? Idei îndrăznețe de personalizare a spațiului poți găsi și tu pe internet (dacă ai timp), dar știi să le pui în aplicare? Sau dacă știi, o vei face? Gândește-te că cineva ar face asta cu drag și tu ai râmâne cu rezultatul unicat și inedit.
4. Să vizualizezi un spațiu funcțional, în care să te regăsești, e destul de greu pentru oricine
E greu să-ți imaginezi de la început cum ar putea arăta interiorul noii tale case sau cum ai putea transforma una dintre camere, mai ales dacă nu ai mai făcut asta niciodată sau dacă nu ai luat niște măsurători înainte pe care să le pui pe hârtie sau computer și cu care să te joci. Cu alte cuvinte, ai nevoie să vezi exact, nu doar cu ochii minții cum se zice, rezultatul final al amenajării până să te apuci să spargi pereți, să plasezi comenzi la furnizori, să dai bani în stânga și-n dreapta, iar asta se poate face doar cu ajutorul unui designer de interior, prin randări, adică simulări 3D.
5. Crezi că știi ce vrei până la proba contrarie
Mi s-a întâmplat să întâlnesc beneficiari care păreau destul de siguri pe ce vor, mai puțin când le-am arătat ce vor cu adevărat. Reciproca e valabilă și ea în acest caz, scepticii anumitor idei s-au dovedit entuziasmați odată ce au avut vizualul.
6. Ai nevoie de o părere avizată și acum ai pe cine să întrebi
Unul dintre marile avantaje în a colabora cu un designer de interior este că ai un prieten cu tine la cumpărături, care să te ajute să alegi finisajele, tâmplăria, vopseaua de pe pereți, până și pernuțele decorative sau becurile corpurilor de iluminat.
7. Dacă bugetul va fi depășit, măcar vei știi că ai parte de lucruri de calitate, pe care nu le vei schimba prea curând
Să fim realiști, amenajezi un spațiu cu gândul că nu îl vei schimba în următorii 5 ani, alții poate chiar rămân cu același setting 10-20 ani, o viață (total nerecomandat), și atunci, nu e mai bine să faci lucrurile cu cap, de la bun început, să investești într-o amenajare cu materiale de calitate, care să se plieze exact pe spațiul tău, și care să te reprezinte, chiar dacă asta înseamnă să depășești bugetul inițial? În plus, nu te grăbește nimeni să cheltui o sumă imensă de bani o singură dată, le poți face treptat, cameră cu cameră, metru pătrat cu metru pătrat.
8. Nu lăsa mobilierul pe comandă doar pe mâna meșterilor, fără să știi exact ce plătești
De cele mai multe ori, pentru ca mobilierul din casă să se potrivească la fix și, de ce nu, să îndeplinească mai multe funcționalități, trebuie gândit și proiectat dinainte, stabilit un stil de design în care se va încadra, culorile și/sau texturile pe care le va reliefa și dimensiunile potrivite, în așa fel încât să întregească amenajarea, nu să facă notă discordantă. De aceea ai din nou nevoie de randări și de un plan 2D.
9. Designerii știu la ce furnizori să te trimită
Pentru că cel mai probabil nu ai timp și chef să cauți tot ce s-ar potrivi în noua amenajare, nu știi noile trenduri, nu te pricepi și nici nu vrei, sau ești pasionat de domeniu, dar de la distanță, designerul îți poate oferi alternative de furnizori specializați sau opțiuni din cadrul marilor magazine home-deco. În plus, poți primi și reduceri de la furnizorii lor agreați.
Pentru toate aceste motive, înainte de a te apuca de un proiect de amenajare, stabilește o întâlnire cu un designer de interior, lasă-l să vadă spațiul și să-și imagineze, răspunde-i la cele mai neobișnuite întrebări și clădiți împreună ceva frumos pentru tine!
Let’s make a postcard out of it!
Sursă moodboarduri: Postcard Projects