Cum să amenajezi camera copilului – un ghid pentru părinți și copii
Cu experiența de designer de interior de 8 ani, care trăiește pe șantiere, dar, mai ales, odată cu rolul de mamă de pitic de 5 ani, m-am hotărât să creez ghidul video “Cum să amenajezi camera copilului”. De ce? Pentru ca orice mamă să aibă informația necesară pentru a mobila și decora singură camera copilului său, cu design, dar fără designer, în timpul și bugetul ei.
Despre ghid
Odată ce aveam ideea în cap m-am pus pe treabă, în acele zile de weekend în care îndemnam copilul să petreacă timp de calitate cu tatăl lui. 🙂
Mi-a luat câteva luni să adun toată informația din capul meu și din cărți de profil, nu mai zic de fotografii din proiectele mele sau ale altora, iar apoi m-am apucat să filmez. Evident, nu singură! Am încercat și n-a fost profi deloc.
Am hotărât, în primul rând că nu putea fi un curs generic, ci trebuia să-l împart în mai multe module, pentru că, și copiii sunt foarte diferiți în funcție de vârsta, de etapa de dezvoltare și mai ales nevoile lor sunt diferite.
Am început cu începutul, “Cum să amenajezi camera unui bebeluș”. Dar ce te faci, dacă nu ai din prima loc să-i faci camera lui atunci când esti graviduță, în perioada de nesting? Primul lucru: nu te panica! Eu am născut în perioada în care stăteam intr-un apartament de două camere semidecomandat și am supraviețuit foarte ok. Uite aici cum am făcut. Până a ajuns copilul la un an eram deja mutați și cu pandemia peste noi, dar acesta este subiectul unui alt posibil articol.
Modulul 1
În Modulul 1, “Cum să amenajezi camera unui bebeluș”, am detaliat, în primul rând, nevoile fizice și psihologice ale nou-născutului, apoi am trecut la partea importantă, funcționalitățile pe care trebuie să le îndeplinească zona sau camera unui bebeluș. De la pătuț, masă de schimbat, dulap, salteluță de activități, toate explicate și din punct de vedere dimensiuni, materiale, utilitate, alternative și așa mai departe. Apoi, am trecut la corpuri de iluminat și textile, și ele cu rolul și materialele lor.
Partea Practică fiind gata, am continuat cu Partea Estetico-Tematică, unde dau exemple de tematici posibile, mai ales când bebelușul este prea mic sau în burtică pentru a da semne de preferințe. Un alt capitol important prin care am trecut spre final este Psihologia Culorilor. Ce culori stresează, în timp, bebelușul, de exemplu, și, mai ales, pe ce mărimi de suprafețe pot fi sau nu utilizate anumite culori.
Modulul 2
Atunci când bebelușul depășeste vârsta de un an, devine toddler. Dar, ce este, mai exact, un toddler și cum își ocupă el timpul? Copilul între 1-4 ani este denumit prima dată de scoțieni, în 1793 și, mai apoi de întrega lume, toddler. Vine de la verbul to toddler – adică a merge sau a alerga cu pași balansați și nesiguri. Practic denotă faptul că între 1 și 4 ani micul explorator învață să descopere lumea, în toate modurile posibile, folosindu-și la maxim, toate simturile. Si, credeți-mă, dacă n-ati experimentat deja viața alături de un toddler, că va fi un adevărat roller coaster. 🙂
Cu aceste informații am plecat la drum în Modulul 2, “Cum să amenajezi camera unui toddler”. Am segmentat informația în două părți esențiale: Partea Practică, care se ocupă de funcționalități, piese de mobilier, dimensiuni, materiale. Și Partea Estetico-Tematică, unde vorbesc despre tematici posibile, cum să nu încarci o cameră și suprastimulezi copilul mic, elemente decorative, precum și Psihologia Culorilor, esențială, aș zice, într-o cameră de joacă, activități și somn.
Modulul 3
Modulul 3 învață “Cum să amenajezi camera unui școlar”, pentru că, nu-i așa, școala este un moment definitoriu în viața unui copil și pregătirea pentru aceasta ar trebui să aibă loc pe toate planurile.
Perioada cuprinsă între 6 si 11 ani este una foarte importantă din punct de vedere dezvoltare cognitivă, pentru că apare conștiința de sine. Acum, copiii încep să aprofundeze tot ceea ce știau sau au trăit deja și să dezvolte curiozități despre cum funcționează lucrurile. Tot în această perioadă învață să citească singuri și li se deschid porțile către universul altor cărți, cele alese în totalitate de ei. Își caută singuri ce își doresc să afle, își aleg activitățile la care doresc să participe, ajung să facă calcule matematice, să încerce experimente și să fie creativi în mod intenționat și voit.
De aceea, în amenajarea camerei lor, școlarii trebuie musai întrebați ce își doresc, ce culori preferă, ce pasiuni și hobby-uri au și planificarea să se facă în functie de toți acesti factori. Bineînțeles că, funcționalitatea primează și, pe lângă pat și dulap, acum trebuie musai integrat și un birou, dar rugămintea mea este să existe în continuare un loc de joacă. În ceea ce privește tematica, aici ne ghidăm strict după fiecare copil în parte și încercăm să gândim în perspectivă, pentru că nu amenajăm cu gândul să schimbăm tot în doi ani.
Modulul 4
Dacă primele trei module erau cumva interconectate într-o anumită măsură, acum camera copilului se transformă, pentru că jucăriile și activitățile ce au crescut odată cu vârsta, nu se mai regăsesc aproape deloc. Iar în locul lor apar alte hobby-uri și pasiuni, dintre care multe se desfășoară înafara casei. Și iată-ne ajunși în Modulul 4, “Cum sa amenajezi camera unui adolescent”. Aici am analizat o zi din viața unui adolescent, ce nevoi apar și, în funcție de ele, am detaliat Partea Practică. Tot aici am detaliat tipurile și felurile de materiale din care se poate realiza o piesă de mobilier și am dat tips&tricks despre modul în care pot fi implemetate acestea. Mergând mai departe, în Partea Estetică am schițat portretul unor tipuri de adolescenți, ce fel de stiluri de camere li s-ar potrivi în funcție de personalitate, interese și caractertici.
După cum reiese de mai sus, toate cele 4 module se împart în Parte Practică și Parte Estetico-Tematică, dar există și rubrica Tips&tricks în ambele categorii, unde consiliez și sfătuiesc atât cât știu și cât am întâlnit în implementările mele de până acum. De la cum să alegi un tapet, ce vopsea să cumperi, care sunt modalități alternative de a personaliza un spațiu dacă ți-e frică de investiții mai mari, la cum să desenezi un plan ca să vezi dacă intră patul, dulapul și mai are și copilul loc de joacă.
În loc de final
Am pus foarte multă pasiune în acest ghid și multe ore de muncă, pentru că mi-am dorit un produs calitativ, făcut profesionist, care vine în întâmpinarea nevoilor părinților, nu doar spune vorbe frumoase. Sigur, Pinterest-ul este un univers de inspirație în sine, dar oare casele de pe internet sunt identice cu apartamentele noastre comuniste? Oare americanii stau în aceleași cutii de 50 de metri pătrați ca noi sau au blocuri interbelice? Se aplică aceleași reguli peste tot indiferent că ești în centrul orașului, la munte sau la malul mării?
Fiecare casă este diferită pentru că are povestea ei, precum și un beneficiar unic, cu personalitatea sa și felul său de a fi, a trăi și a gândi.
Tot așa, și copiii sunt diferiți, iar camera lor ar trebui să fie universul lor magic, nimic tras la indigo dintr-o revistă frumoasă.
Adevărul este că soluții inventive se găsesc mereu, trebuie doar să fii deschisă la nou, la sursele de inspirație și să ai curaj să încerci lucruri noi!
Spor la decorat! Make a postcard out of it!
Sursă Foto: Moodboards by Postcard Projects și Raluca Bădescu Photography
No Comments