Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat aneius.

Art Deco Vibes

Art Deco Vibes

Întrebată care a fost cel mai challenging proiect al meu de până acum, aș răspunde rapid, Art Deco Vibes. Un apartament interbelic de două camere și 49 metri pătrați, aflat în inima Bucureștiului istoric, pe care l-am luat de minus utilități, l-am iubit și l-am urât concomitent și l-am finalizat cu succes după un an de zile.

Dar, să începem cu începutul. În februarie 2021 am vizionat, pentru prima dată acest apartament împreună cu mama mea, actuala sa beneficiară. Probleme? La tot pasul. Utilități? Zero. Potențial? Imens! View? De neegalat! Și uite așa am ajuns să promit că îl voi amenaja fix cum l-am văzut cu ochii minții mele & so I did.

Începutul – nume, concept, planificare

Am început, cum era și firesc, cu primii pași ai unui proiect de amenajare: stabilirea unui concept vizual, un nume și o planificare minuțioasă.
Art Deco Vibes pentru că obișnuim să mai glorificăm și trecutul care merită, pentru că se află într-un imobil construit în stilul și perioada Marelui Gatsby și pentru că primul lucru dimineața, vezi pe fereastră Unionul, simbolul Bucureștiului Art Deco.

Cum releveul inițial era total nefuncțional, m-am concentrat pe soluționarea problemelor funcționale: organizarea fiecărei camere în parte, cu multiple funcționalități, astfel încât să pot valorifica fiecare metru pătrat și, în același timp, să las spațiul să respire și să-și spună povestea.

În plan concret, apartamentul nu avea o bucătărie dedicată, ci mai degrabă o jumătate de chicinetă, baia era foarte mică și înghesuită, cu acces doar din dormitor, iar din cele două camere semi-decomandate puteam păstra doar peretii și parchetul din lemn masiv, interbelic, aflat la acel moment într-o stare degradată.
Așadar, am hotărât că, singura opțiune viabilă este aceea de a extinde baia spre chicineta existentă la acel moment, si crea o baie de dimensiuni normale, cu două intrări, cea dinspre dormitor și una noua, dinspre holul de intrare în casă și de a muta toate funcționalitățile bucătăriei în living. Toate măsuratorile, schimbările, schițele noilor trasee electrice și sanitare, precum si noul mobilier au fost gândite și răzgândite în planurile 2 și 3D, precum și în moodboard-urile aferente camerelor.

Vibe-ul Marelui Gatsby adus în contemporan

Întreaga amenajare a avut ca paletă cromatică o combinație de nuanțe neutre suave cu un alb porțelanat, accente aurii și corpuri de iluminat vintage sau retro-contemporane. Până și textilele preiau din culorile calde ale pereților, iar singura pată de culoare este bucătăria, concepută într-un stil contemporan, simplu, dar elegant.

Livingul este micuț, inundat de lumină naturală și priveliște. A fost cu adevărat o provocare ca acest spațiu să fie atât zonă de relaxare, colț de dining, cât și bucătărie în adevăratul sens al cuvântului. Tocmai de aceea, am mizat pe puține piese de mobilier, care să se piardă cumva în peisaj, nu să epateze.


Dormitorul este zona de răsfăț, cu un vibe glam dat de piesele de mobilier pe comandă cu mânere aurii, de reading corner-ul Art Deco și de corpurile de iluminat vintage, originale, găsite la Heartwood.

În baie am mizat pe un mozaic de marmură din piese hexagonale în zona dușului, o oglindă Art Deco și iluminat în același stil pentru a continua acest feeling retro-șic din camere.

Iar holul vorbește de la sine prin tapetul statement, dar totuși discret, care domină spațiul.

Implementare șantier, pe etape, cu multe lecții învățate

Ca în orice proiect de amenajare totală pe care l-am făcut, am urmat pașii firești: decopertarea pereților, a finisajelor și sanitarelor vechi, precum și a tâmplăriei existente și dărâmarea peretelui din baie. Apoi am început trasarea de noi circuite electrice și sanitare și să reconstruim apartamentul, practic. 🙂 Am închis două ferestre vechi ce dădeau spre un teoretic luminator, practic sursa de mirosuri, am re-tencuit pereții, am finisat baia, am schimbat toată tâmplăria, am recondiționat parchetul existent, la care nu m-am îndurat să renunț în niciun moment al șantierului, am montat sanitarele noi, apoi a venit mobila pe comandă în bucătărie si dormitor, iar la final, pentru a întregii întreg ansamblu, au venit perdelele si draperiile, custom-made și ele, covoarele, decorațiunile și accesoriile.

Cine își imaginează, măcar pentru o secundă, că toate etapele de mai sus au mers strună, vreo secundă, se înșeală amarnic! :))

Probleme inedite

După cum spuneam la început, apartamentul l-am preluat de la minus utilități, adică, pe românește, fără curent electric, fără apă, fără gaz sau vreo sursă oarecare de căldură. Mai mult, fosta proprietară începuse demersurile pentru racordarea acestuia la energie electrică, așa că am depins și de intermediar în relația cu furnizorul oficial. E bine că nu a trebuit să aștept “decât” 5 luni pentru un contor propriu și, practic, pentru a da startul întregului șantier.

Apoi, a urmat problema amplasării centralei pe gaz, pe care eu speram s-o pot monta undeva înafara zonei de locuit practic, în baie, debara sau hol, dar, neavând suprafată vitrată care să dea direct afară, evident, nu s-a putut. Prin urmare, centrala este, acum, în zona de bucătărie, ascunsă bine, pe colț, de mobila pe comandă, iar evacuarea acesteia, a fost mascată printr-o grindă din rigips, care să pară de-o vârstă cu clădirea.

Un alt moment inedit, a fost acela în care am schimbat tâmplăria exterioară, ferestrele, cât și atunci când s-a demontat vechiul aparat de aer condiționat. Fiind vorba de un apartament la bulevard, am stat, de fiecare dată, cu mari emoții să nu cadă ceva pe cineva, așa că am trasat cu scotch de hărtie zone de siguranță, pe care le-am păzit pe tot parcursul lucrărilor.

Ultimul, și cel mai funny de menționat aspect, ar mai fi alegerea canapelei-sofa din living, a treia la număr, întrucât prima era minunată și practică, dar se extindea undeva în televizor și încărca masiv vizual tot spațiul, a doua era superbă și foarte pe stil, dar extrem de incomodă, iar a treia, deși nu cea mai stylish, e comodă și versatilă. 🙂

The end

Ca designer de interior se spune că fiecare proiect este o nouă provocare, și așa este, doar că, în realitate, unele sunt mult mai provocatoare ca altele. 🙂

În cazul proiectului Art Deco Vibes rezultatul final a fost unul spectaculos, iar mama mea îmi spune mereu că se simte ca la hotel, atunci când vine la ea acasă la București.

Sursă Foto: Andrei Purcărea

No Comments
Post a Comment

Postcard Projects